Wat is "greylisting"

Gewijzigd op Thu, 14 Oct 2021 om 07:35 PM

Om te voorkomen dat een hoop spam binnenkomt, voeren we een hoop controles uit. Onder deze controles valt ook een greylisting methode. In dit artikel leggen wij je uit hoe dit werkt en welke gevolgen het voor je heeft. In het kort: het kan zijn dat je e-mail hierdoor wat later aan komt, maar dit zal je niet vaak meemaken.

Eerst is het handig om te weten hoe een spam verzendende server werkt. Het stuurt een e-mail en probeert deze af te leveren. Mislukt het, dan gaat het verder naar de volgende. Deze "spamserver" probeert niet de e-mail nog een keer af te leveren.

Als een server een e-mail voor jou bij ons aflevert, dan controleren wij of deze server te vertrouwen is. Wijkt er iets af en is het de eerste aflever poging, dan vertellen wij de server dat die later even terug moet komen met je e-mail. Dit klinkt raar, maar echte e-mail servers plaatsen de e-mail in hun eigen wachtrij en proberen het later opnieuw. Daarna hoeft de server voor een tijdje niet meer de greylist in en komen de e-mails direct aan. Dit is een groot verschil ten opzichte van spam verzendende server.

De wachtrij werpen wij niet zomaar op. Je moet dus wel een aantal voorwaarden "breken" om hier in te komen. Verstuur je e-mails via een grote partij (denk aan Gmail en Outlook), dan is de kans groot dat wij deze al direct accepteren.

De bovenstaande uitleg over de spam versturende server is één van de vele scenarios hoe spammers e-mails sturen. Er bestaat ook meer geavanceerde spam software of gehackte servers die wel een wachtrij hebben. Om deze te blokkeren gebruiken wij weer andere technieken.

Heb je meer vragen? Neem dan contact met ons op.