Waarom mist er geheugen op mijn VPS / server

Gewijzigd op Wed, 13 Oct 2021 om 08:52 PM

Als je een 4 GB RAM server aanschaft dan garanderen wij ook dat je 4 GB RAM krijgt. Dit is gereserveerd op onze systemen en dit komt ten goede van de stabiliteit. Maar met Linux vind je met het free -m command minder beschikbare geheugen. Dat komt doordat Linux bij het opstarten geheugen reserveert voor de basistaken zoals de kernel en crashkernel.

Dat betekend als je 4 GB RAM hebt dat je dus minder zal terug vinden op je server. Met de volgende commando kan je bijvoorbeeld zien hoeveel geheugen voor de crashkernel wordt gevonden:

dmesg | grep crashkernel

Als je wilt zien hoeveel geheugen op je server is aangetroffen dan kan je de volgende commando gebruiken:

dmesg | grep 'total RAM'