Hoe kan ik mijn VPS koppelen aan jullie DNS servers?

Gewijzigd op Wo, 13 Okt, 2021 om 8:50 PM

Standaard krijgen alle klanten met een VPS toegang tot ons DNS cluster. Met dit cluster is het mogelijk om - middels AXFR - de instellingen voor jouw VPS te beheren. Lees hier meer over de DNS servers van Yourwebhoster.eu.

Dankzij AXFR is het mogelijk om alle instellingen op je eigen VPS te beheren via je eigen controle paneel zoals DirectAdmin of Cpanel. Dit is handig want hierdoor hoef je niet op zowel je VPS als ons DNS platform de nieuwe instellingen in te voeren.

Named instellen voor AXFR

Zowel Cpanel als DirectAdmin ondersteunen de DNS server named, ofwel Bind. Het instellen van Bind is in enkele tellen gebeurd.

1. Open /etc/named.conf
  2. Vervang de tekst
    allow-transfer { none; };

door het volgende

allow-transfer {46.249.37.254;};
    notify yes;
    also-notify {46.249.37.254;};
    allow-recursion { 127.0.0.1; };
    listen-on-v6{any;};
    notify-source jeserverip;
    transfer-source jeserverip;

Let op dat je de tekst jeserverip vervangt door het hoofd IP adres van je server.

3. Controleer of je firewall verbindingen naar en vanuit de volgende IP adressen toe laat:
      46.249.53.249
      46.249.37.254
      Als verbindingen naar of vanuit deze IP adressen op poort 53 niet is toegestaan, dan kan het zijn dat je domeinnamen nooit werken of tijdelijk werken. Wij zullen namelijk periodiek controleren of de ingestelde domeinnamen nog op je server actief zijn.
  4. Herstart named:
      service named restart
      of vanaf CentOS 7
      systemctl restart named
  5. Klaar!

Vanaf nu worden alle instellingen van je server overgenomen op ons DNS cluster. Let op dat het wel een minuut kan duren voordat een instelling is overgenomen.

Domeinnaam verwijderen

Om een domeinnaam te verwijderen uit ons DNS cluster, dien je het volgende uit te voeren:

wget "https://yourwebhoster.eu/remove_domain/?domain=domeinnaam.nl" -O /dev/null

Vervang domeinnaam.nl door de betreffende domeinnaam. Het is verder belangrijk dat je wget het juiste IP adres laat gebruiken, namelijk het IP adres die je bij named.conf hebt ingesteld. Mocht wget dit standaard niet gebruiken, dan kan je door--bind-address=jeip in te stellen het IP adres forceren. Bijvoorbeeld:

wget "https://yourwebhoster.eu/remove_domain/?domain=domeinnaam.nl" -O /dev/null --bind-address=178.21.20.23

DirectAdmin instellen

Voor DirectAdmin dien je dezelfde stappen te gebruiken om named in te stellen. De volgende stappen zijn nodig om het verwijderen van de domeinnaam van ons DNS cluster mogelijk te maken. Controleer eerst of de bestanden domain_destroy_post.sh en domain_change_post.sh al bestaan. In dat geval ga naar het volgende code blok.

echo '#!/bin/bash
/usr/bin/wget "https://yourwebhoster.eu/remove_domain/?domain=$domain" --no-check-certificate -O /dev/null >/dev/null 2>&1
exit 0;' >> /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_destroy_post.sh
echo '#!/bin/bash
/usr/bin/wget "https://yourwebhoster.eu/remove_domain/?domain=$domain" --no-check-certificate -O /dev/null >/dev/null 2>&1
exit 0;' >> /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_change_post.sh
chown diradmin:diradmin /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_destroy_post.sh
chown diradmin:diradmin /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_change_post.sh
chmod 755 /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_destroy_post.sh
chmod 755 /usr/local/directadmin/scripts/custom/domain_change_post.sh
De bestanden bestaan al

Open de bestanden met je favoriete editor en voeg het volgende toe bovenaan het bestand maar onder #!/bin/bash:

/usr/bin/wget "https://yourwebhoster.eu/remove_domain/?domain=$domain" --no-check-certificate -O /dev/null >/dev/null 2>&1

Zorg er voor dat het bestand eindigt met een exit 0; om te voorkomen dat de DirectAdmin gebruiker de wget informatie krijgt te zien.