Hoe kan ik automatisch alle TXT records bijwerken in DirectAdmin

Gewijzigd op Wed, 13 Oct 2021 om 08:55 PM

Er zijn verschillende scenario's waarin je in één keer alle gebruikers wilt voorzien van nieuwe DNS instellingen. Dit kan alleen in één keer bijgewerkt worden als je SSH toegang hebt tot de server. Als je dit niet hebt, dan kan je ons (de server beheerder) vragen om de commando's uit te voeren. Let op dat dit alleen kan voor alle domein namen op de server en niet alle domein namen van één account. Verder is enkel mogelijk op een eigen server of een door Yourwebhoster.eu beheerde server.

DNS server aanpassen

In dit voorbeeld nemen we aan dat je de oude name servers ns1.oud.com en ns2.oud.com door ns1.nieuw.com en ns2.nieuw.com wilt vervangen. Vervang de naam van de name servers met je eigen name servers.

cd /usr/local/directadmin/data/users
perl -pi -e 's/ns1.oud.com/ns1.nieuw.com/' */user.conf
perl -pi -e 's/ns2.oud.com/ns2.nieuw.com/' */user.conf
perl -pi -e 's/ns1.oud.com/ns1.nieuw.com/' */reseller.conf
perl -pi -e 's/ns2.oud.com/ns2.nieuw.com/' */reseller.conf

cd /var/named # Of pas aan naar waar de named bestanden staan.
perl -pi -e 's/ns1.oud.com/ns1.nieuw.com/' *.db
perl -pi -e 's/ns2.oud.com/ns2.nieuw.com/' *.db

# Werk de serials en het cluster bij.
echo "action=rewrite&value=named" >> /usr/local/directadmin/data/task.queue
/usr/local/directadmin/dataskq

Wil je de SPF record in één keer aanpassen? Gebruik dan ons artikel DirectAdmin SPF in één keer aanpassen.

Bron: DirectAdmin: How to use perl to do a mass dns update