Hoe moet ik mijn e-mail client instellen?

Gewijzigd op Mon, 09 Jan 2023 om 08:20 AM

Er zijn een groot aantal e-mail clients beschikbaar die elk eigen methodes hebben om juist ingesteld te worden. Wij raden aan om de documentatie van je e-mail client te raadplegen voor het instellen van je e-mail client.

E-mail client instellen

Protocollen

Er zijn verschillende protocollen beschikbaar voor het downloaden van de e-mails: IMAP en POP3. Wij raden aan om altijd gebruik te maken van IMAP omdat deze methode het meest gebruiksvriendelijk is en de meeste functionaliteit biedt.

IMAP kenmerken (inkomende e-mail)

• Synchronisatie van e-mails: markeer in één keer voor alle apparaten de e-mails als gelezen of verplaats ze naar de juiste map.
  • Opslag op de server waardoor het niet uit maakt of een e-mail client onverhoopt crashed (backup)

POP3 kenmerken (inkomende e-mail)

• E-mails kunnen van de server verwijderd worden na het downloaden.
  • Niet handig als het account op meerdere apparaten wordt gebruikt (geen synchronisatie).

SMTP (uitgaande e-mail)

• Het is alleen met SMTP mogelijk om e-mails te versturen.

Server

Voor de servernaam kan je mail.domeinnaam.nl of domeinnaam.nl te gebruiken. Krijg je een certificaat fout? Controleer dan of je met Let's Encrypt een wildcard certificaat hebt ingesteld en of het ook voor de e-mail geactiveerd is.

Poorten

ProtocolPoort
SSL / Encryptie type
Authenticatie verplicht
IMAP993SSLJa
IMAP143GeenJa
POP3995SSLJa
POP3110GeenJa
SMTP465SSLJa
SMTP587STARTTLSJa
SMTP25GeenJa