Hoe cron log bestanden bekijken in cPanel

Gewijzigd op Fri, 04 Nov 2022 om 09:39 PM

In cPanel is er geen functionaliteit om de cron log bestanden te bekijken via een ingebouwde pagina. Het is echter wel mogelijk om de terminal functie te gebruiken. Hiervoor heb je wel toegang tot WHM nodig met de terminal functie aan. Deze toegang is enkel voor server eigenaren beschikbaar.

Dit artikel toont een meer technische manier om je logs te bekijken. Je hebt hier basis technische kennis voor nodig. Door gebruik te maken van de server terminal/SSH verbinding, krijg je toegang op het hoogste niveau tot de server. Zorg er voor dat je alleen de onderstaande commando's uitvoert. Het gebruiken van dit artikel is volledig op eigen risico.

Stap 1 Log in bij WHM. Je kan waarschijnlijk https://jedomeinnaam.nl:2087 gebruiken.

Stap 2 Navigeer naar Server Configuration -> Terminal.

Stap 3 Voer één van de volgende commando's uit:

CommandoBeschrijving
cat /var/log/cron
Hiermee krijg je de volledige cron log naar je scherm geschreven. Afhankelijk van de activiteit kan dit behoorlijk wat data opleveren en je browser laten crashen.
more /var/log/cron
Door de commando more te gebruiken, overlaad je de browser niet en kan je met je pijltjes toets omhoog en omlaag navigeren.
tail -f /var/log/cron
Deze commando is handig als je de cron live wil volgen. Alle acties die tijdens het uitvoeren van deze commando door de cron wordt gestart, wordt op het scherm weggeschreven.

Je kan dit bijvoorbeeld 10 minuten laten draaien om gedurende deze tijd alle uitgevoerde acties te achterhalen.